Afstand leibomen

De afstand tussen 2 leibomen

Afhankelijk van welke boomsoort u zet, bepaalt u zelf de tussenafstand die u het beste vindt. Als u wilt dat alles snel dichtgroeit, kunt u ze best redelijk dicht zetten. Heeft u meer tijd dan kunt u ze gerust wat verder uit elkaar zetten.

Tips:

  • Een voorgeleide Photinia fras. ‘Red Robin’ (trage groeier) niet verder dan 2 meter uit elkaar zetten. Anders duurt het zeer lang voor deze dichtgroeien. 
  • Een voorgeleide boom zoals een leilinde kunt u 3 tot zelfs 5 meter uit elkaar zetten. Deze bomen groeien zeer krachtig en kunnen deze afstand op enkele jaren gemakkelijk overbruggen.

Optimale tussenafstand

U kunt best de tussenafstanden eerst uitrekenen zodat alles mooi op een gelijke afstand staat. Niet vergeten dat de eerste en de laatste boom niet juist op de rand staan, maar op de helft van de afstand tussen 2 bomen.

                                                                                                                                                                   Wanneer u meerder leibomen gaat palnten willen we u de zgn, uitgebreidste methode adviseren daar deze in onze ogen de beste methode is. Deze is zeer flexibel naar het aantal etages, tussenafstanden van de etages en de hoogte van de eerste etage. Ze geeft ook de benodigde stevigheid en duurzaamheid. Je moet niet vergeten dat dit kader een kleine 10 jaar ondersteuning moet geven vooraleer de leibomen voldoende sterk zijn om alles alleen te dragen.

U begint met stevige palen van ongeveer 5 m lengte. De exacte lengte van de paal hangt af van de uiteindelijke hoogte die u wilt voor uw constructie.

De palen kan je best 80-100 cm in de grond steken, al dan niet met een beetje beton of stabilisé rond.

Voor de horizontale geleiders heb je verschillende mogelijkheden. Je kan staaldraad gebruiken, panlatten, bamboestokken, …. Alles wat duurzaam en stevig is, kan gebruikt worden. Sommige constructies zijn wel redelijk zichtbaar en kunnen het uiteindelijk uitzicht sterk beïnvloeden.

De tussenafstanden van de etages kan je zelf kiezen, standaard wordt een 40 of 50 cm genomen.

De plaats van de boom kan ook zelf kiezen. Ofwel zet je de boom aan een van de palen, ofwel zet je hem mooi in het midden van 2 palen. Extra steunpalen voor deze bomen zijn niet nodig, want je bind de boom vanboven vast aan de horizontale etages.

Opgelet! Als u de boom aan de paal wilt zetten, moet je voldoende aarde boven de betonnen voet voorzien. Anders kan de boom onvoldoende diep inwortelen.