Wortelgoed of potgekweekt
Wortelgoed is uitsluitend verkrijgbaar tussen october en maart !!
We moeten duidelijk onderscheid maken tussen wortelgoed en groeikluit (of potgekweekt). Wortelgoed kan maar op een bepaalde tijd van het jaar gepoot worden, zolang het blad er niet aanzit. Groeikluit (of potgekweekt) kan wel het hele jaar gepoot worden. groeikluit (of potgekweekt) is altijd beter dan wortelgoed. Het callingsproces (zie uitleg onderaan. Lees dit eerst door) is dan al gebeurd en de boom en daardoor heeft de boom een veel mooiere en betere start.
Omdat het plantseizoen begint vanaf oktober, beginnen we het overzicht ook met deze maand.
Callingsproces
We hebben allemaal wel eens als kind een stekje in het water gezet dat na een week of 4-5 wortels begint te krijgen. Op het moment dat we het stekje in het water zetten heeft het nog geen wortels, en dat vindt iedereen heel logisch. Wortelen doet de stek pas na 4-5 weken. De tussentijd van het in het water zetten en het werkelijk wortels krijgen noemen we het callingsproces. Als u zou kijken na 2 weken dan ziet u dat aan de onderkant van de stek waar hij afgesneden is al enige verdikking ontstaat. Dit noemen we callen. Als een boom wordt gerooid zonder kluit (wortelgoed), moeten de wortels weer op nieuw gaan aancallen, anders kan hij geen vocht opnemen. De boom/struik heeft hier dus een aantal weken de tijd voor nodig. Het wordt dan ook meteen een stuk duidelijker dat de grond rond de wortels 100% aangezakt moeten zijn (de boom/struik maakt geen wortels in de lucht) om dit proces optimaal te laten verlopen. U snapt nu ook dat de sapstroom zo stil mogelijk moet staan om het allemaal succesvol te laten slagen. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT ), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.
Plantgat
De grond waar u de boom inzet moet mooi rond de wortels kunnen zakken. Dit bevordert het callingsproces (zie hierboven). Dit geldt vooral als u de boom in de klei zet. Bij het terug scheppen van de klei in het plantgat zit er best veel lucht tussen. Poot u in het najaar dan heeft de grond mooi de tijd om aan te zakken. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.
Sapstroom
Net als mensen bestaan ook bomen/struiken voor 90% uit water en net als wij mensen hebben bomen ook dagelijks vocht nodig, met dien verstanden dat een boom/struik een rustige periode heeft, zodra het blad begint te vallen. Zodra de tempraturen weer omhoog gaan gaat de boom ook uitlopen. Het proces dat op gang komt noemen we sapstroom. Deze begint na een koude periode vaak al in januari, ook al is dat voor ons als mensen niet goed waar te nemen. Zodra een boom/struik gerooid is remt dat de sapstroom en moet eerst het callingsproces hebben plaatsgevonden om vocht op te kunnen nemen. POOT U MET GROEIKLUIT (EN/OF POTGEKWEEKT), DAN HEEFT DIT PROCES AL PLAATSGEVONDEN EN HEEFT U DAAR GEEN LAST VAN.
Doorgroei
De herstart van de boom/stuik met wortelgoed is ook veel langzamer dan met een groeikluit (of potgekweekt), omdat hij het eerste groeiseizoen zijn wortels moet ontwikkelen en daarna pas kan gaan groeien. Bomen in groeikluit groeien vrij direct door. Alles is wel afhankelijk van in welke maand u gaat poten. Voor wortelgoed tijdens de wintermaanden (nov t/m feb), en voor groeikluiten geldt: hoe eerder u poot in de zomer hoe meer u profiteert van de maximale groei.