Groenblijvende leibomen

In Nederland hebben we in feite maar een aantal leiboom soorten die groenblijvend zijn, dit zijn de Quercus ilex ‘Steeneik’ (afbeelding rechts).

En de Photinia fraseri Red Robin  ‘Glansmispel’ (afbeelding onder).   U moet er dus rekening mee houden dat deze soorten   wat gevoelig zijn voor vorst en in ons klimaat niet zo   snel groeien.     Als u kiest tussen Photinia fraseri Red Robin en 
  Quercus ilex, is dit in de eerste plaats een keuze
  tussen 2 kleuren:

  • De Photinia heeft een blad dat rood uitloopt en ook de twijgen kleuren wat rood. Het blad is glanzend. Photinia heeft dus een uitgesproken rode kleur en je houdt ervan of je houdt er niet van…
  • De Quercus ilex heeft een kleiner blad dat grijsgroen is, een minder uitgesproken kleur dan Photinia dus.

Naar groeikracht toe zal Photinia fraseri Red Robin toch wel een stuk sneller groeien dan Quercus ilex. Het scherm zal dus ook veel sneller dichtgegroeid zijn. Op termijn zal je aan Photinia dus wel meer snoeiwerk hebben dan aan Quercus ilex en bij een leistructuur die 2 tot 4 meter boven de grond hangt is dat een belangrijke factor.

Quercus ilex groeit eigenlijk zo traag in ons klimaat dat het eigenlijk veel geduld vraagt om die te gaan leiden. Persoonlijk vinden wij het beter om de boompjes dicht bij elkaar te zetten ( op 80 cm tot één meter) en geen leistructuur aan te brengen. Hou er wel rekening mee dat de stammen dan wel dicht bij elkaar staan en dat dit wel een beetje een speciaal zicht is.

Naar kosten-baten toe is dit een interessante keuze: het geld dat je uitspaart met de leiconstructie kan je in extra bomen investeren, het planten gaat ook zeer snel: je hoeft geen tijd te stoppen in de leiconstructie. De kruinen knip je zodat je “een haag op poten” verkijgt. Zo heb je een groenblijvend scherm waar heel weinig werk aan is. Een andere optie is voorgeleide steeneiken aanplanten.