Lei linde

De leilinde was al in de antieke oudheid bekend:
in het platte vlak geleide en geschoren bomen stonden al bij het begin van onze jaartelling in iedere Romeinse tuin. Vooral leifruit van appels (Malus), peren (Pyrus) en pruimen (Prunus) is ook nu nog heel belangrijk: leifruitsoorten geven maximale opbrengst van hoge kwaliteit op een klein oppervlak en alle soorten bloeien prachtig.

Net zo bekend zijn de schitterende leilindes, bijvoorbeeld de zomerlinde (Tilia platyphyllos), maar ook esdoorns (Acer), haagbeuk (Carpinus), iep (Ulmus) en diverse andere boomsoorten laten zich graag leiden. Bij de vormbomen zijn vooral de plat geschoren platanen die als een dak de Zuid-Europese dorpspleinen overspannen, heel bekend. Maar zulke platte tot parasolvormige ‘daken’ zijn ook mogelijk met soorten als moerbei (Morus) en opnieuw linde. Zo’n boom staat prachtig bij uw terras. Zuilvormen (als u dat wilt zelfs tot onderaan betakt) zijn er van esdoorn, haagbeuk, linde, beuk enz. Bolvormen op stam kunnen zo gesnoeid zijn, maar er zijn ook soorten die de ronde kroon al van nature hebben (Catalpa bignonioides ‘Nana’, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’). Verder zijn er blokvormen en piramidaal gesnoeide bomen en allerlei knotbomen zoals de knotwilg. Ook dat zijn in feite vormbomen, net als de vele rijkbloeiende sierkersen (Prunus) die met allerlei kroonvormen (van bol tot zuil) leverbaar zijn.

Strakke vormgeving is bepalend voor de hedendaagse tuinarchitectuur. Lei- en vormbomen passen daar perfect bij. Zeker als zonnedak op 2,5 m boven een terras, als prachtige groene en bloeiende wand langs toegangspad of schutting, als 2 m hoge afscheiding of als 4 m hoge ‘haag op poten’ om inkijk te weren. Kleinblijvend leifruit doet het zelfs geweldig in potten en bakken op balkons en terrassen. Plant geen besdragende bomen boven uw terras als de vruchten vlekken geven, zoals bijvoorbeeld met de zwarte moerbei het geval is, en vraag bij aanschaf naar het onderhoud. Dat verschilt per soort, maar leibomen (vooral fruitsoorten) vragen wat meer gedetailleerde snoei en verzorging dan vormbomen die eenmaal per jaar (knotvormen zelfs maar om de paar jaar) gesnoeid hoeven te worden.