Leilinde

De (Tilia) Leilinde is een populaire leiboom.

Tilia staat in het grieks voor vezel. De vezels van de linden werden in vroeger verwerkt in het vervadigen van zakken, touwen, matten en schoeisel van te vlechten.
In Europa zijn er verschillende leilinden inheems. De leilindes laten zich makkelijk tot bepaalde vormen leiden. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant. Bij boerderijen werden vroeger leilinden als scherm aangeplant bij
om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Daarnaast werden linden in de germaanse tijd al aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Tegenwoordig worden de leilinden veel toegepast uit nostalgische en esthetische overwegingen. Naast de leilinden zijn ook leiplatanen erg geliefd door veel en groot blad, waardoor geschikt als zonwering en om inkijk tegen te gaan. Bovendien heeft de lei-plataan op latere leeftijd een prachtige afschilferende bast die vooral in de winter een meerwaarde is voor je tuin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. De leilinden zijn daardoor makkelijker te onderhouden en verlangen minder snoei dan de leiplataan.

Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Omdat er vele ondersoorten zijn met verbeterde eigenschappen wordt de gewone linde niet veel meer gebruikt voor leilindenscherm.

   Het huidig veel voorkomende type leilinden is de Tilia europaea      ‘Pallida’. Het blad ( zoals hiernaast afgebeeld ) van deze leilinden    loopt in het voorjaar eerder uit dan van de gewone   leilinden.      Een klein nadeel blijft dat deze leilinden last kunnen                      hebben van luis met honingdauw en roetdauw als gevolg.               Deze honingdauw kan van de bomen afdruipen.

   Steeds meer wordt de Tilia europaea Euchlora’ ofwel de                  krimlinde gebruikt als leilinden. Deze leilinden hebben een              glimmenderblad  dan de soort. Door de rijke bloei en het mooie      blad zijn deze linden erg populair als laanboom. Het bijkomende    voordeel is de geringe aantasting door luis.